Dersin Adı | Araştırma/Geliştirme Projesi |
Kodu | Yarıyıl | Teori (saat/hafta) | Uygulama/Lab (saat/hafta) | Yerel Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
CLM 497 | Güz | 2 | 2 | 3 | 5 |
Ön-Koşul(lar) |
| ||||||||
Dersin Dili | İngilizce | ||||||||
Dersin Türü | Zorunlu | ||||||||
Dersin Düzeyi | Lisans | ||||||||
Dersin Veriliş Şekli | - | ||||||||
Dersin Öğretim Yöntem ve Teknikleri | |||||||||
Dersin Koordinatörü | - | ||||||||
Öğretim Eleman(lar)ı | |||||||||
Yardımcı(ları) | - |
Dersin Amacı | Mutfak sanatları ve gastronomi alanında elde edinilen bilgi birikimi ile yeni özgün değeri olan projelerin hazırlanarak sunulması |
Öğrenme Çıktıları | Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
|
Ders Tanımı | Mutfak Sanatları ve gastronomi alanında yapılan araştırma ve gelişmeleri takip ederek bilgi birikimlerini araştırma yaparken nasıl kullanabileceklerini geliştireceklerdir. |
Dersin İlişkili Olduğu Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları | |
| Temel Ders | |
Uzmanlık/Alan Dersleri | X | |
Destek Dersleri | ||
İletişim ve Yönetim Becerileri Dersleri | ||
Aktarılabilir Beceri Dersleri |
Hafta | Konular | Ön Hazırlık |
1 | Dersin İçeriği ve Değerlendirme Ölçütlerini Tanıma, Araştırma Yöntemlerine Giriş | Judith Bell and Stephen Waters, “Doing Your Research Project”, Introduction, 6nd edition (Routledge Publications, 2010) 23-26 |
2 | Araştırma Yöntemlerinde Yaklaşımlar | Judith Bell and Stephen Waters, “Doing Your Research Project”, chap.1, 6nd edition (Routledge Publications, 2010) 33-73 |
3 | Proje Planlaması | Judith Bell and Stephen Waters, “Doing Your Research Project”, chap.2, 6nd edition (Routledge Publications, 2010) 73-107 |
4 | Araştırma Etiği Bilgiyi Yorumlama, Referans Verme ve Yönetme | Judith Bell and Stephen Waters, “Doing Your Research Project”, chap.3-4, 6nd edition (Routledge Publications, 2010) 108-188 |
5 | Literatür Taraması Literatürün Gözden Geçirilmesi | Judith Bell and Stephen Waters, “Doing Your Research Project”, chap.5-6, 6nd edition (Routledge Publications, 2010) 189-250 |
6 | Araştırma Raporunun Yazılması | Judith Bell and Stephen Waters, “Doing Your Research Project”, chap.14, 6nd edition (Routledge Publications, 2010) 520-556 |
7 | Arazi Çalışması | |
8 | Ara rapor sunumu | |
9 | Arazi Çalışması | |
10 | Arazi Çalışması | |
11 | Arazi Çalışması | |
12 | Arazi Çalışması | |
13 | Arazi Çalışması | |
14 | Proje sunumu | |
15 | Dersin gözden geçirilmesi | |
16 | Proje Teslimi |
Ders Kitabı | Judith Bell and Stephen Waters, “Doing Your Research Project”, 6th edition, McGraw Hill Education, 2014, ISBN-10: 0-335-26446-8 |
Önerilen Okumalar/Materyaller | Jean McNiff and Jack Whitehead, “You and Your Action Research Project”, 3rd edition, Routledge Publications, 2010, ISBN10: 0–415–48708–0 Nicholas Walliman, 1st edition, “Research Methods, The Basics”, Routledge Publications, 2011, ISBN 0-203-83607-3 |
Yarıyıl Aktiviteleri | Sayı | Katkı Payı % |
Katılım | ||
Laboratuvar / Uygulama | ||
Arazi Çalışması | 1 | 35 |
Küçük Sınav / Stüdyo Kritiği | ||
Portfolyo | ||
Ödev | ||
Sunum / Jüri Önünde Sunum | 1 | 35 |
Proje | 1 | 30 |
Seminer/Çalıştay | ||
Sözlü Sınav | ||
Ara Sınav | ||
Final Sınavı | ||
Toplam |
Yarıyıl İçi Aktivitelerin Başarı Notuna Katkısı | 3 | 100 |
Yarıyıl Sonu Aktivitelerin Başarı Notuna Katkısı | ||
Toplam |
Yarıyıl Aktiviteleri | Sayı | Süre (Saat) | İş Yükü |
---|---|---|---|
Teorik Ders Saati (Sınav haftası dahildir: 16 x teorik ders saati) | 16 | 2 | 32 |
Laboratuvar / Uygulama Ders Saati (Sınav haftası dahildir. 16 x uygulama/lab ders saati) | 16 | 2 | |
Sınıf Dışı Ders Çalışması | 0 | ||
Arazi Çalışması | 1 | 48 | |
Küçük Sınav / Stüdyo Kritiği | |||
Portfolyo | |||
Ödev | |||
Sunum / Jüri Önünde Sunum | 1 | 18 | |
Proje | 1 | 20 | |
Seminer/Çalıştay | |||
Sözlü Sınav | |||
Ara Sınavlar | |||
Final Sınavı | |||
Toplam | 150 |
# | Program Yeterlilikleri / Çıktıları | * Katkı Düzeyi | ||||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 | Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanında edindiği kuramsal ve uygulamalı bilgileri kullanır | X | ||||
2 | Gastronomi alanında iş sağlığı ve güvenliği, yiyecek hijyeni ve güvenliği ile genel iş pratiğinde en iyi uygulamaları gerçekleştirir | X | ||||
3 | Yiyecek üretimi ve sunumunu ilgilendiren görsel, dokusal ve besinsel öğelere ilişkin verileri yorumlayabilmek, değerlendirir ve karar verir | |||||
4 | Gastronominin kültür ve toplum üzerindeki etkilerini bilir ve buna ilişkin değerlendirmeler yapar | |||||
5 | Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanında uygulamada karşılaşılan ve öngörülemeyen karmaşık sorunları çözmek için bireysel ve grup üyesi olarak sorumluluk alır | X | ||||
6 | Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanında edindiği bilgi ve becerileri eleştirel bir yaklaşımla değerlendirerek düşüncelerini ve sorunlara ilişkin çözüm önerilerini yazılı ve sözlü olarak etkili bir şekilde aktarır
| X | ||||
7 | Gastronomi ve Mutfak Sanatlarına temel oluşturan gastronomi, tasarım, hukuk ve işletmecilik gibi diğer disiplinlerden yararlanır ve bu disiplinlere ilişkin temel bilgilere sahip olur | X | ||||
8 | Gastronomi ve Mutfak Sanatlarına ilişkin teknolojik araçları etkin bir şekilde kullanır | X | ||||
9 | Gastronomi ve Mutfak Sanatlarına ilişkin etik değerlere sahip olarak bilgi, beceri ve yetkinliklerini yaşam boyu öğrenme ve sürdürülebilirlik bilinciyle günceller ve geliştirir | X | ||||
10 | Bir yabancı dili kullanarak Gastronomi ve Mutfak Sanatları ile ilgili bilgileri izler ve meslektaşları ile iletişim kurar. (European Language Portfolio Global Scale”, Level B1) | X | ||||
11 | İkinci bir yabancı dili orta düzeyde kullanır | |||||
12 | İnsanlık tarihi boyunca oluşan bilgi birikimini uzmanlık alanıyla ilişkilendirir | X |
*1 Lowest, 2 Low, 3 Average, 4 High, 5 Highest