DERS TANITIM BİLGİLERİ


Dersin Adı
Araştırma/Geliştirme Projesi
Kodu
Yarıyıl
Teori
(saat/hafta)
Uygulama/Lab
(saat/hafta)
Yerel Kredi
AKTS
CLM 497
Güz
2
2
3
5
Ön-Koşul(lar)
 4. Sınıf olmak
Dersin Dili
İngilizce
Dersin Türü
Zorunlu
Dersin Düzeyi
Lisans
Dersin Veriliş Şekli -
Dersin Öğretim Yöntem ve Teknikleri
Dersin Koordinatörü -
Öğretim Eleman(lar)ı
Yardımcı(ları) -
Dersin Amacı Mutfak sanatları ve gastronomi alanında elde edinilen bilgi birikimi ile yeni özgün değeri olan projelerin hazırlanarak sunulması
Öğrenme Çıktıları Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
  • Araştırma/geliştirme projesini tanımlayabilecek
  • Araştırma ilkeleri ve etiği yönünde hareket edebilecek,
  • Bilgi birikimini değerlendirebilecek,
  • Diğer araştırma konularını karşılaştırabilecek,
  • Dünyada yapılan araştırmaları gözlemleyebilecektir
Ders Tanımı Mutfak Sanatları ve gastronomi alanında yapılan araştırma ve gelişmeleri takip ederek bilgi birikimlerini araştırma yaparken nasıl kullanabileceklerini geliştireceklerdir.
Dersin İlişkili Olduğu Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları

 



Dersin Kategorisi

Temel Ders
Uzmanlık/Alan Dersleri
X
Destek Dersleri
İletişim ve Yönetim Becerileri Dersleri
Aktarılabilir Beceri Dersleri

 

HAFTALIK KONULAR VE İLGİLİ ÖN HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

Hafta Konular Ön Hazırlık
1 Dersin İçeriği ve Değerlendirme Ölçütlerini Tanıma, Araştırma Yöntemlerine Giriş Judith Bell and Stephen Waters, “Doing Your Research Project”, Introduction, 6nd edition (Routledge Publications, 2010) 23-26
2 Araştırma Yöntemlerinde Yaklaşımlar Judith Bell and Stephen Waters, “Doing Your Research Project”, chap.1, 6nd edition (Routledge Publications, 2010) 33-73
3 Proje Planlaması Judith Bell and Stephen Waters, “Doing Your Research Project”, chap.2, 6nd edition (Routledge Publications, 2010) 73-107
4 Araştırma Etiği Bilgiyi Yorumlama, Referans Verme ve Yönetme Judith Bell and Stephen Waters, “Doing Your Research Project”, chap.3-4, 6nd edition (Routledge Publications, 2010) 108-188
5 Literatür Taraması Literatürün Gözden Geçirilmesi Judith Bell and Stephen Waters, “Doing Your Research Project”, chap.5-6, 6nd edition (Routledge Publications, 2010) 189-250
6 Araştırma Raporunun Yazılması Judith Bell and Stephen Waters, “Doing Your Research Project”, chap.14, 6nd edition (Routledge Publications, 2010) 520-556
7 Arazi Çalışması
8 Ara rapor sunumu
9 Arazi Çalışması
10 Arazi Çalışması
11 Arazi Çalışması
12 Arazi Çalışması
13 Arazi Çalışması
14 Proje sunumu
15 Dersin gözden geçirilmesi
16 Proje Teslimi
Ders Kitabı

Judith Bell and Stephen Waters, “Doing Your Research Project”, 6th edition, McGraw Hill Education, 2014, ISBN-10: 0-335-26446-8  

Önerilen Okumalar/Materyaller

Jean McNiff and Jack Whitehead, “You and Your Action Research Project”, 3rd edition, Routledge Publications, 2010, ISBN10: 0–415–48708–0

Nicholas Walliman, 1st edition, “Research Methods, The Basics”, Routledge Publications, 2011, ISBN 0-203-83607-3 

 

DEĞERLENDİRME ÖLÇÜTLERİ

Yarıyıl Aktiviteleri Sayı Katkı Payı %
Katılım
Laboratuvar / Uygulama
Arazi Çalışması
1
35
Küçük Sınav / Stüdyo Kritiği
Portfolyo
Ödev
Sunum / Jüri Önünde Sunum
1
35
Proje
1
30
Seminer/Çalıştay
Sözlü Sınav
Ara Sınav
Final Sınavı
Toplam

Yarıyıl İçi Aktivitelerin Başarı Notuna Katkısı
3
100
Yarıyıl Sonu Aktivitelerin Başarı Notuna Katkısı
Toplam

AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU

Yarıyıl Aktiviteleri Sayı Süre (Saat) İş Yükü
Teorik Ders Saati
(Sınav haftası dahildir: 16 x teorik ders saati)
16
2
32
Laboratuvar / Uygulama Ders Saati
(Sınav haftası dahildir. 16 x uygulama/lab ders saati)
16
2
Sınıf Dışı Ders Çalışması
0
Arazi Çalışması
1
48
Küçük Sınav / Stüdyo Kritiği
Portfolyo
Ödev
Sunum / Jüri Önünde Sunum
1
18
Proje
1
20
Seminer/Çalıştay
Sözlü Sınav
Ara Sınavlar
Final Sınavı
    Toplam
150

 

DERSİN ÖĞRENME ÇIKTILARININ PROGRAM YETERLİLİKLERİ İLE İLİŞKİSİ

#
Program Yeterlilikleri / Çıktıları
* Katkı Düzeyi
1
2
3
4
5
1

Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanında edindiği kuramsal ve uygulamalı bilgileri kullanır

X
2

Gastronomi alanında iş sağlığı ve güvenliği, yiyecek hijyeni ve güvenliği ile genel iş pratiğinde en iyi uygulamaları gerçekleştirir

X
3

Yiyecek üretimi ve sunumunu ilgilendiren görsel, dokusal ve besinsel öğelere ilişkin verileri yorumlayabilmek, değerlendirir ve karar verir

4

Gastronominin kültür ve toplum üzerindeki etkilerini bilir ve buna ilişkin değerlendirmeler yapar

5

Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanında uygulamada karşılaşılan ve öngörülemeyen karmaşık sorunları çözmek için bireysel ve grup üyesi olarak sorumluluk alır

X
6

Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanında edindiği bilgi ve becerileri eleştirel bir yaklaşımla değerlendirerek düşüncelerini ve sorunlara ilişkin çözüm önerilerini yazılı ve sözlü olarak etkili bir şekilde aktarır

 

X
7

Gastronomi ve Mutfak Sanatlarına temel oluşturan gastronomi, tasarım, hukuk ve işletmecilik gibi diğer disiplinlerden yararlanır ve bu disiplinlere ilişkin temel bilgilere sahip olur

X
8

Gastronomi ve Mutfak Sanatlarına ilişkin teknolojik araçları etkin bir şekilde kullanır

X
9

Gastronomi ve Mutfak Sanatlarına ilişkin etik değerlere sahip olarak bilgi, beceri ve yetkinliklerini yaşam boyu öğrenme ve sürdürülebilirlik bilinciyle günceller ve geliştirir

X
10

Bir yabancı dili kullanarak Gastronomi ve Mutfak Sanatları ile ilgili bilgileri izler ve meslektaşları ile iletişim kurar. (European Language Portfolio Global Scale”, Level B1)

X
11

İkinci bir yabancı dili orta düzeyde kullanır

12

İnsanlık tarihi boyunca oluşan bilgi birikimini uzmanlık alanıyla ilişkilendirir

X

*1 Lowest, 2 Low, 3 Average, 4 High, 5 Highest